Koelkast afdichting vervangen

Wat zijn de stappen om een deurrubber te vervangen?

Picture

In het onderstaande stappenplan staat hoe je een koelkast afdichting in vier stappen kunt vervangen.

1.     Maatvoering bepalen
2.     Profiel keuze
3.     Bestellen
4.     Montage  

1.     Maatvoering bepalen
Het nauwkeurig opnemen van de maatvoering is erg belangrijk. Bij een kleine afwijking kan het voorkomen dat het deurrubber niet (optimaal) past. 

Tijdens het invoeren van een bestelling zijn de juiste maten belangrijk alsmede de manier waarop deze bepaald is.

De maat van een afdichting kan op drie manieren worden bepaald.

A maat (buitenmaten)
B maat (buitenkanten magneten)
C maat (indruk tot indruk)

De meest gebruikte manier is het inmeten volgens de grootste buitenmaten (A maat). Wij Hierbij adviseren wij om de breedte en hoogte te meten als de afdichting nog in de deur of lade zit. De A maat is voor alle profielen toepasbaar.

Bij indrukprofielen adviseren wij de C maat (hart op hart maat) in de deur op te nemen.

Voor een correcte C maat meet je in de deur of lade van buitenkant groef tot binnenkant groef. Bekijk hier een instructiefilm voor het opnemen van de C maat.

De B maat wordt bepaald door de afstand tussen de buitenkanten van de magneetstrip te meten. Dit wordt ook wel magneet-tot-magneet genoemd. 

2. Profiel keuze
Identificeer het profiel type met behulp van een dwarsdoorsnede van de afdichting. Hiervoor dient de afdichting te worden doorgeknipt of doorgesneden. 

Zoek het juiste profiel type door de dwarsdoorsnede te vergelijken met de proefstukken uit de monsterkoffer of raadpleeg de tekeningen in deze brochure of op de website.

Komt u er niet uit? Stuur ons een duidelijke foto van de dwarsdoorsnede van het profiel per email, WhatsApp of via onze website www.dsu-nl.com . Wij adviseren u dan het juiste profieltype of een geschikt alternatief. Een stukje profiel meesturen met ons bestelformulier kan natuurlijk ook. Bekijk onze formulieren.

Monsterkoffer met PVC profielen
Voor de professionele koeltechnieker is er een monsterkoffer beschikbaar met daarin meer dan 100 van de meest voorkomende PVC profielen. De monsterkoffer is te bestellen via onze website onder artikel nummer 8.99.99-1.

3. Bestellen
Gebruik onze deurrubber configurator voor het samenstellen van een afdichting op maat.

4. Montage
Voor montage:
-       Haal de afdichting na ontvangst direct uit de verpakking.
-       Houdt de afdichting altijd vast bij de hoeken om magneetbreuk te voorkomen.
-       Leg de afdichting uitgevouwen neer.
-       Laat de afdichting wennen aan de omgevingstemperatuur.
-       Verwarm eventuele plooien (ontstaan door het transport of opslag) gelijkmatig met een föhn om deze te laten verdwijnen.
-       Verwijder voorzichtig de te vervangen afdichting.
-       Reinig de deur- en kastomtrek waar de dichting op sluit grondig. Gebruik een schone doek en Professionele reiniger voor afdichtingen van koelapparatuur (artikel 8.04.02.0).
-       Ontsmet voor het plaatsen de deur- en kastomtrek waar de dichting op sluit met een goedgekeurd desinfectiemiddel (artikel 8.04.04.0). Middel 30 seconden laten inwerken en afnemen met een schone droge doek.

Montage:
-       Plaats eerst de hoeken van de afdichting en daarna de lange en korte zijden, dit om het uitrekken (langer worden) van de dichting te voorkomen.
-       Zorg dat de afdichting na plaatsing goed vlak is. Gebruik waar nodig een föhn om eventuele plooien te verwijderen.
-       De verwerkte magneetstrips hebben direct na montage een minder sterke aantrekkingskracht, het duurt enkele weken voordat de magneet de maximale aantrekkingskracht zal hebben ontwikkeld.
-       Mocht een hoek tijdens montage inscheuren dan kan dit gerepareerd worden met secondelijm (art. nr. 8.02.01-0). 

Als de dichting niet goed afsluit, controleer dan op de volgende punten:
-       Zijn het profieltype en de maatvoering correct besteld?
-       Is de afdichting goed vlak (geföhnd)?
-       Is de deur of het deksel krom of scheef?
-       Is er een contramagneet aanwezig in de kastrand?
-       Wringt de afdichting aan de scharnierzijde? Zo ja, houdt dan de deur of het deksel tegen de kast zonder de scharnieren. Stel vervolgens de scharnieren opnieuw af.